Як доглядати за меблями: поради по догляду

Меблі, які ви купуєте, повинні прослужити вам не менше того терміну, на який ви розраховуєте, а при грамотному догляді за такими меблями ви зможете змінити її на нові, а за старі виручити деяку суму, перепродавши їх. Так що вам просто необхідно навчитися правильно доглядати за своїми мебелями. М’які меблі можна оновити, а що робити з лакованими меблями, наприклад?

Сьогодні ви дізнаєтеся, як зробити меблі більш привабливими, як за ними доглядати, які кошти будуть необхідні і чого навпаки варто остерігатися. Завдяки цим простим правилам, ви зможете зі спокійною душею в будь-який час чекати гостей, які оцінять зовнішній вигляд домашніх меблів в будь-якому її віці.

Як доглядати за шкіряними меблями

Шкіряні меблі в будь-які часи будуть виглядати шикарно і багато. Але і доглядати за ними доведеться уважно. Якщо ви помітили пляму на шкіряних меблях, скористайтеся спеціальним засобом для шкіряних меблів. Є і простий домашній рецепт порятунку такого типу меблів від плям.

Вам будуть потрібні бензин, ганчірка або серветка, яечний білок. Для початку вам потрібно очистити меблі за допомогою серветки, змоченою бензином. Після цього збийте білок, занурте в нього ганчірку і протріть меблі. Від плям не залишиться сліду.

Як доглядати за м’якими меблями

Найчастіше в будинку стоять саме м’які меблі, вони можуть бути і дорогоими і дешевими: на будь-який розмір гаманця. Але, тим не менш, м’які меблі швидко брудняться, тому заздалегідь подбайте про те, щоб не зіпсувати меблі.

Ідеальним варіантом стануть чохли на замовлення, які можна буде знімати перед пранням і замінювати на свіжі. Такі чохли можна замовити в будь-якому ательє або в спеціалізованому магазині. Прасуються чохли для м’яких меблів в пральній машині, з часом їх можна змінювати на нові, більш красиві, яскраві і цікаві вам.

Коли м’які меблі втратять зовнішній вигляд, вам достатньо буде лише змінити оббивку меблів, і тоді не тільки загальний вигляд поміняється, але і меблі стануть більш цікавими. Якщо ж вам необхідно видалити всього кілька плям, пам’ятаєте такі засоби:

  1. При жирних плямах, очищення проводиться за допомогою бензину і магнію у вигляді порошку. Порошок необхідно подрібнити до однорідності, змішати з бензином, і цю суміш потрібно нанести на пляму на м’яких меблях. Порошок повинен увібрати в себе жир, після чого забруднене місце затирається щіткою. В принципі, будь-яку пляму з м’яких меблів може видалити плямовивідник з килимів та килимових покриттів.
  2. Запилені м’які меблі чистять за допомогою оцту. Для цього візьміть трохи оцту, розведіть його у воді (на літр води досить ложки оцту) і змочіть в цьому розчині ганчірку. Протирайте меблі, змочуйте в розчині, обполіскуйте ганчірку в чистій воді, заново проводите по меблях. Хоча без сумніву, краще скористатися пилососом, включивши його на повну потужність.

Як доглядати за дерев’яними меблями

Щоб приховати подряпини на меблях темного кольору можна розвести йод у воді, і провести акуратно по подряпині пензликом з цим розчином. Для догляду за меблями з червоного дерева можна скористатися реп’яховою олією при протиранні. А ось меблі з горіха варто протирати сумішшю в однаковій кількості червоного вина та оливкової олії.

Багато власників дерев’яних меблів часто використовують спеціальну політуру, яка не тільки покращує зовнішній вигляд меблів і захищає їх, але і може утворити жірноватий прошарок, позбутися якого потрібно сумішшю в однаковій кількості спирту і оліфи.

Складніше доглядати за меблями з ДСП, адже їх потрібно захищати від води, вогкості, вологи, чистячих речовин з хімікатами, спеки, тиску та ін. Такі меблі чиститься рідко, всього раз на 7-10 днів, коли з їх поверхні сухою і м’якою ганчіркою або серветкою стирають пил. Жирні плями або сліди видаляються за допомогою мильної води, після чого тут же промокають серветкою. Дерев’яні меблі взагалі дуже вибагливі.

Вони легко можуть розсохтися, тому цього необхідно уникати. Наприклад, варто завести в кімнаті з дерев’яними меблями квіти, акваріум, невеликий декоративний фонтан і ін.

Як доглядати за полірованими меблями

Часто в будинок купуються поліровані меблі. Той, хто її купує, повинен виділяти час на догляд за такими меблями. Щоденне протирання таких меблів не всіх влаштовує. Протирати меблі потрібно зволоженою у холодній воді замшевою або фланелевою тканиною.

Після чого меблі необхідно добре протерти насухо лняною ганчіркою. Від гарячих предметів на полірованій меблі можуть залишитися світлі сліди, від яких можна позбутися, якщо взяти ганчірочний пакет, покласти в нього сіль і змочити рослинним маслом, після чого цим пакетом почистити світлу пляму.

Якщо є час, нанесіть на поверхню суміш з ложки солі, ложки соняшникової олії і ложки одеколону. На наступний день займіться поліровкою меблів і побачите результат. Поліровані меблі взагалі добре очищується за допомогою солі і рослинної олії. Кілька годин настою з такою сумішшю і можете радіти відсутності плям.

Як доглядати за лакованими меблями

Лаковані меблі – популярні у великих будинках, в дачних будиночках і ін. Найважливіше при догляді за лакованими меблями – це необхідність уникнення мильної води. Позбутися від плям на лакованих меблях можна, якщо протерти її сумішшю ложки нашатирю і 6 ложок теплої води.

Досить часто на лакованих меблях залишаються сліди від води, які можна видалити, якщо протерти це місце розтопленим воском з соняшниковою олією. І масло, і віск розтоплюються, нагріваються і наносяться ганчіркою на меблі.